Zeilen wassen, geen overbodige luxe

Ook uw zeilen hebben onderhoud nodig
Zeilen hebben veel te verduren van zand en zout, maar ook van atmosferisch vuil, spinnen, vliegjes, algen, schimmels en andere agressieve vervuiling. Niet elke vervuiling zal direct zorgen voor beschadiging, maar hoe langer men wacht met het verwijderen, hoe groter de kans op beschadiging van het doek, coating, stiksels, etc.

Controle door de zeilmaker

Afhankelijk van de leeftijd en staat van het zeil, kunnen we onder andere het volgende uit uw zeil verwijderen:

Een bijkomend voordeel van het wassen van uw zeilen is dat de slechte stiksels beter te onderscheiden zijn. Wij wassen zeilen voor zeilmakers door heel Nederland. Bij deze zeilmakers kunt u uw zeilen inleveren, waarna ze door ons gewassen worden en eventueel voorzien van een beschermende coating. Vervolgens kan de zeilmaker uw stiksels controleren en zorgen dat u weer met een schoon, beschermd en veilig zeil het water op gaat.

Zeilen laten wassen

Al tientallen jaren kan men de zeilen laten wassen. Vroeger was het bijzaak. Het werd gedaan door enkele zeilmakers die in de rustige tijd, de zeilen in een grote bak met water en groene zeep lieten weken, om ze vervolgens af te spuiten. Met de komst van de professionele zeilwasserij is er veel veranderd. Zeilen wassen is nu geen bijzaak meer. Wij leven er van en doen niets anders. Sinds 1998 werken wij voor de meeste zeilmakers in Nederland. Wij zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe reinigers en coatings. Door deze coatings is het nu mogelijk om een zeil niet alleen te wassen, maar ook weer een goede bescherming te geven.

Met onze speciaal ontwikkelde reinigingsmiddelen kunnen wij heel veel vervuiling uit uw zeilen halen. Of het nu gaat om schimmel, weerplekken, roest of lijmresten, wij hebben er een product voor. Enkele van die producten zijn: Ultramar Sail CleanerUltramar Rust RemoverUltramar Power Cleaner, Ultramar Sail Number Remover.

Zelf uw zeilen reinigen?

Spoel uw zeilen regelmatig goed af met leidingwater. Zeker als u op zout water heeft gevaren. Het zout trekt extra vocht, schimmels en algen aan. Tevens is er een grotere kans op beschadiging door de schurende werking.

Gebruik geen hogedruk reiniger!
Regelmatig krijgen wij beschadigde zeilen binnen die men zelf heeft proberen te reinigen met een hoge druk reiniger. Resultaat: kapot doek, stiksels en veel blijvende strepen. Gebruik alleen een borstel en stromend water. Onze hoge druk reinigers in de zeilwasserij zijn speciaal aangepast. Wij hebben speciale spuitkoppen die een gelijkmatige lage druk geven. Hierdoor kunnen wij de meest kwetsbare zeilen en tenten reinigen.

Zelf uw zeilen wassen?

Met Ultramar Sail Cleaner kunt u zelf uw zeilen wassen/reinigen. Reinig de zeilen minimaal 1 maal per seizoen. De Sail Cleaner is veilig en gebruiken wij al jaren in de zeilenwasserij.