fbpx

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Check onze FAQ’s hieronder.

Waar kan ik mijn zeil, tent of bootkap inleveren om te laten reinigen?

U kunt naar een Ultramar Inzamelpunt gaan. Wij zullen uw spullen daar op laten halen en uiteindelijk weer terug bezorgen.

Wat zijn weervlekken?

Weervlekken of ”het weer” is een schimmel die groeit in een vochtige donkere omgeving. Weervlekken zijn niet schadelijk voor synthetische doeksoorten, maar op natuurlijke vezels, zoals katoen heeft het wel een schadelijk effect. ”Het weer” voedt zich met microscopisch kleine organismen die uit de lucht, het water of van het doekoppervlak komen. Het verspreidt zich erg makkelijk bij contact en door de lucht. Hierdoor kan zelfs regenwater al een besmette voedingsbron zijn.

Wat is een inzamelpunt?

Inzamelpunten van Ultramar Zeil- en Tentwasserij zijn geselecteerde bedrijven, zoals zeilmakers, watersportwinkels e.d.. waar iedereen zijn of haar zeilen, bootkappen, tenten e.d. kan inleveren om deze te laten reinigen door Ultramar.

Wij laten uw spullen bij het Inzamelpunt ophalen door DHL. Zij zijn sinds 1998 onze vaste partner voor al het vervoer tussen Ultramar en de Inzamelpunten.

Naar Ultramar Inzamelpunten

Wanneer halen jullie de spullen op bij een inzamelpunt?

Over het algemeen halen wij de spullen binnen enkele dagen op. Dit is nadat wij de opdracht van het Inzamelpunt hebben ontvangen.

Wij werken samen met DHL.

Afhankelijk van het seizoen worden de spullen weer binnen enkele weken terug bezorgd bij de zeilmaker, jachthaven of bijvoorbeeld de watersportwinkel.

Kan ik ook rechtstreeks bij Ultramar Zeil- en Tentwasserij terecht?

Ja, u kunt uw zeilen, bootkap of tent ook rechtstreeks bij ons inleveren om te laten reinigen en impregneren.

Zelf halen en brengen

U kunt uw spullen zelf bij ons aanleveren in Oosterhout.
Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag – 8:00 tot 17:00.

Zelf opsturen

U kunt de spullen ook zelf opsturen via PostNL, DPD of bijvoorbeeld DPD. Zorg voor een goede stevige verpakking. Zorg dat uw adresgegevens, e-mailadres met eventueel een opmerking in de doos te vinden zijn.

Zodra we uw spullen hebben ontvangen maken we een order aan in ons systeem. Vanaf dat moment houden we u op de hoogte via email. Uiteindelijk ontvangt u via email de factuur. Zodra de betaling bij ons binnen is, sturen we uw spullen met DHL terug.

Ultramar BV
Kanaalstraat 20a
4905 BJ OOSTERHOUT
Nederland

T: +31.162.456948

info@ultramar.nl

Kan ik de zeilen in de zeilzak laten zitten?

Ja, laat de zeilen gerust in de zeilzak zitten. Wij reinigen deze zeilzak dan mee. Anders zouden wij een schoon zeil weer in een vuile zeilzak moeten stoppen. De kans op het terugkomen van schimmels en andere vervuiling is dan aanzienlijk groter.

Voortent laten reinigen. Wat kost dat?
Hier kunt u de prijzen vinden van Ultramar Zeil & Tent Wasserij. Klik hier: Prijzen zeilwasserij
Kijk in de prijslijst bij TENT. De prijzen zijn afhankelijk van het gewicht van de tent. We wegen alle delen van de tent samen.
Voorbeeld:
1 x Luifel 10 kg
4 x Zijdelen 5 kg
1 x Binnentent 6 kg
1 x Bijzettentje 2 kg
Totaal: 23 kg
Hoe wordt mijn zeil beschermd tijdens het transport?

Elk inzamelpunt maakt gebruik van onze speciale transportzakken en dozen.
DHL is onze vaste partner voor het vervoer tussen Ultramar en de Inzamelpunten.

Gele of roze vlekken in mijn tent of zeil. Wat is dat?

Soms zitten er roze of gele vlekjes in onder andere PVC bootkappen en tenten. Ook komt het regelmatig voor bij jachtzeilen. Dit fenomeen staat bekend onder de naam “Pink Staining”.

Pink Staining is het gevolg van zeer kleine beestjes, de zogenaamde micro organismen, die overal aanwezig zijn. Deze beestjes voeden zich o.a. met componenten die in de coating zitten van PVC. Met name in vochtige, warme omstandigheden voelen deze beestjes zich thuis.

De uitscheidingsproducten van deze beestjes zijn roze, zwart of geel (afhankelijk van de soort beestjes). Hierdoor wordt de aanwezigheid van deze beestjes zichtbaar in de vorm van vlekken. Deze vlekken hebben geen negatieve gevolgen voor de technische kwaliteit van het zeildoek of tentdoek, maar visueel kan dit met name bij lichtere kleuren een storend effect hebben.

Deze vlekvorming treedt willekeurig op en is niet te voorkomen. Het gaat hier om een omgevingsinvloed, waar alle kwaliteiten gecoat doek last van kunnen hebben en waaraan zowel de leverancier van het gecoat doek als ook de zeilmaker en wij helaas niks kunnen doen.

Het risico kan beperkt worden door het afdichten van de snijkanten en stikgaatjes met een goede coating of impregneermiddel na het confectioneren van het zeil, de bootkap of tent, zodat het weefsel niet vrij ligt.
De vlekken zitten meestal in het weefsel, net onder de coating. Vandaar dat de vlekken niet te verwijderen zijn.

Mijn bootkap of tent zelf reinigen. Kan dat?

Ja, met onze onderhoudsproducten kunt u zelf prima een bootkap of tent schoonmaken en impregneren. Wij hebben speciale onderhoudsproducten ontwikkeld, zoals:

  • reinigingsmiddel voor tentdoek, bootdoek en zonweringdoek
  • impregneermiddel voor tentdoek, bootdoek en zonweringdoek
  • impregneermiddel voor katoen tentdoek
  • reinigingsmiddel voor zeildoek
  • coating voor kitedoek en spinnakerdoek
  • coating voor zeildoek
  • roestverwijderaar voor zeildoek, tentdoek en bootdoek
Aluminiumvlekken uit zeilen verwijderen. Kan dat?

Afhankelijk van de ernst van de vlekken en de ouderdom zullen de vlekken voor een groot gedeelte tijdens de standaardreiniging verdwijnen.

Wij laten het zeil steeds een nacht inweken in een bad met Ultramar Sail Cleaner.

Tussendoor borstelen en spoelen wij het zeil. Eventueel worden vlekken nog apart behandeld met Sprayhood & Tent Shampoo.

Roest verwijderen uit een zeil. Kan dat?

Ja, roestvlekken kunnen wij veilig verwijderen met Ultramar Rust Remover.

Laminaatzeilen laten reinigen. Kan dat?

Ja, door ons reinigingsproces en speciaal ontwikkelde reinigingsmiddelen zijn wij in staat alle soorten jachtzeilen te reinigen. wij hebben ervaring met de meeste doeksoorten.

Mijn tent is verkleurd door de zon. Komt de kleur weer terug?

Als het doek van de tent of bootkap lichter is geworden door het zonlicht, zal dat niet veranderen na het reinigen. Vaak vinden mensen dat de kleur weer verbetert is. Dit komt echter meestal, doordat al het vuil uit het tentdoek is verwijderd. Ook zorgt ons impregneermiddel ervoor dat de kleur weer iets intenser lijkt.

Moet ik mijn bootkap of tent elk jaar professioneel laten reinigen?

Nee, wij adviseren wel regelmatig met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en Ultramar Sprayhood & Tent Protector onderhoud te plegen. Hierdoor krijgt agressieve vervuiling minder kans om in te werken op de coating/vezels van het doek. Bij schimmels (“het weer”) en algen is het zeker zaak dat u er zo snel mogelijk bij bent.

Kan ik schimmel of weerplekken uit de tent of bootkap laten verwijderen?

Geen probleem, voor circa 95% zal de schimmel en weerplekken verdwenen zijn na de reiniging. Dit is echter wel afhankelijk van de ouderdom.

Krimpt mijn zeil, voortent of bootkap niet?

Nee, onze reinigingsmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik bij lage temperaturen. Wij reinigen nooit met een hogere temperatuur dan 30 graden. Hierdoor is krimp uitgesloten.

Het volgende kan wel eens gebeuren bij bootkappen met raamvensters:
Raamvensters kunnen bij temperaturen onder de 15 graden Celsius samentrekken. Dit kan zelfs bij erg lage temperaturen 1 tot 3 cm bedragen. Het kan dus zijn dat de kap gekrompen lijkt, als u deze bij lage temperaturen terugplaatst.

Wij adviseren daarom om de bootkap pas terug te plaatsen bij een temperatuur van meer dan 15 graden Celsius.

Is mijn bootkap of tent nog waterdicht nadat ik hem laat reinigen?

Wij impregneren alle bootkappen, tenten, parasols, etc na het reinigen. We gebruiken:

Zeilen kunnen wij na het reinigen coaten. Voor zeilen coaten geldt een toeslag voor de Sail & Spinnaker Coating.

Gaan de ramen van de tent/bootkap stuk tijdens het reinigen?

Nee, ons reinigingsproces heeft geen nadelig effect op de ramen van uw bootkap of tent. De meeste bootkappen en tenten die wij reinigen zijn voorzien van raamfolie.

Sommige ramen zijn echter al slecht. De weekmakers in de folie zijn aangetast. Het raam is dan harder, breekbaarder en soms ook al ondoorzichtiger. Dan kan het wel voorkomen dat een raam scheurt. Dat heeft echter niets te maken met reinigen. Het raam is dan gewoon aan vervanging toe.

Weerplekken, weervlekken, 't weer in tentdoek? Wat is het?

Weervlekken of ”het weer” is een schimmel die groeit in een vochtige donkere omgeving. Weervlekken zijn niet schadelijk voor synthetische doeksoorten, maar op natuurlijke vezels, zoals katoen heeft het wel een schadelijk effect.

”Het weer” voedt zich met microscopisch kleine organismen die uit de lucht, het water of van het doekoppervlak komen. Het verspreidt zich erg gemakkelijk bij contact en door de lucht. Hierdoor kan zelfs regenwater al een besmette voedingsbron zijn.

TIP: Heeft u een tent of bootkap gereinigd? Zorg dan dat u ook de buizen, tentstokken, etc schoonmaakt. Ook daar zitten immers schimmelsporen op.